pühapäev, 21. aprill 2013

Lina


LINA
Sisemine ilu, jõukus, kaitse
Astroloogia : Marss, Saturn, Merkuur, Kaljukits. Primaarselt Kaksikud ja Neitsi, sekundaarselt Jäär, Lõvi ja Ambur.
Elemendid : Maa elemendi veeosa, tuli. Maskuliinne.
Jumalannad : Arachem, Arianrhod, Brigid, Hulda, Neith, Uttu.
Müüdid ja taiad: Lina mainitakse sageli Piiblis. Keskajal oli ta oluline taim rohtaedades, sest usuti, et tema õied kaitsevad nõiduse eest. Jumalanna Hulda andis inimestele ketramis- ja kudumisoskuse. Lina on püha kudujajumalannale, kes koob elu võrku. Ta esindab iseseisvat, feminiidset jõudu. Lina võib kasutada kudujajumalanna austamise riitustel ja loitse kududes. Linaseemneid hoitakse sageli õmblusmasina lähedal. Lina pannakse taiakotikestesse ja samhaini ajal on seda kasutatud ka kaunistamiseks.
Kaitsev mõju : Uude kohta kolides kasuta lina kodu ja maja õnnistamiseks. Kanna lina amuletina kaasas, see kaitseb kurja silma ja nõiduse eest. Võta karp, vooderda see punase paberiga ja pane sinna linaseemneid, et takistada kurja tungimist majja. Enda kaitsemiseks uneajal võta võrdsetes kogustes lina- ja sinepiseemneid ning pane need kausiga voodi ette. Teisele poole voodit aseta kannutäis külma vett. Vanasti öeldi, et linapõllul mängivast või magavast lapsest kasvab ilus inimene; seepärast võiks lasta lapsel seitsmeaastasena linapõllul tantsida. Taim meenutab ühtalsi, et tõeline ilu ei ole alati väline.
Puhastav mõju: Puhasta maja või kodu linaga pärast tüli negatiivsest energiast.
Jõukus : Jahvata seemned jahuks ja lisa seda toidule, saad kindla töökoha. Lisa õli vannivette, siis leiad tööd. Raputa seemneid korteri või töökoha nelja nurka, see toob jõukust. Lina meelitab ligi õnne ja raha. pane seemneid rahakotti või kingadesse.
Tervis: Lina toob tervist, nii et kasuta seda tervendamisrituaalides. Jahvata seemneid ja lisa jahu toidule, et saavutada vastupidavust.
Raviomadused : Terved või purustatud linaseemned pannakse külma vette või muusse vedeliku likku, lastakse mõni tund või terve öö seista ja juuakse. Seemnetel on kerge lahtistav, põletikuvastane ja pehmendav mõju. Linaseemned takistavad roisubakterite paljunemist soolestikus ja mõjutavad tänu oma limale ja paisuvatele koostisosadele sooles vedelikku siduda laksatiivina peensoole perstaltikat. Lina alandab kolesteroolitaset ja rasvaprotsenti ning veresuhkrut ja sisaldab kasulike omega – 3 rasvhappeid. Lina ennetab ateroskleroosi. Linaseemneõli kasutatakse eksseemide, pakatiste ja põletushaavade raviks. Tervetest või peenestatud kuumutatud seemnetest valmistatakse kuuma kompressi ja mõnikord tehakse seemnetega paisetele külmi mähiseid.
Hoiatused : Linaseemneid ei tohi kasutada kilpnäärmehaiguste korral. Linaseemnete pidev kasutamine võib häirida organismi elektrolüütide ja vee tasakaalu. Koos seemnetega tuleb juua ohtralt vett, muidu võivad tekkida kõhugaasid või isegi sooleummistus. Lina võib aeglustada ravimite toimainete imendumist.
Sinikka Piippo “Taimede varjatud vägi” lk 292-294

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar