teisipäev, 28. mai 2013

Võilille kali

Pihutäis õisi, lehti ja 1 juur. Õied, lehed ja juure panin blendrisse ja lasin segi. Anumasse panin põhja rosinaid. Proovima hakkasin järgmine päev. Hetkel on kali käinud 3 päeva. Maitselt mõrkjas magus.  Kiusatus on kogu kogus ärajuua, aga eksperimendi mõttes üritan ikka katset jätkata :)

7 kommentaari:

  1. Tere!

    Mul tekkis küsimus, et mida ja kui palju vett Sa valad ning kas lisasid midagi veel peale rosinate? Ning kas blenderdades lisasid ka juba vett?

    VastaKustuta
  2. Tervist! Väike peotäis oli võilille õisi, umbes 2 võilille lehed ( üsna väikesed) ja üsna väike juur. Vett sai 1,5 liitrit. Vee panin kohe blendrisse ja blenderdasin koos võililledega ära. Rosinad toppisin pudelisse ja valasin segu otsa. Midagi muud peale rosinate ei lisanud. Rosinaid võis olla nii 50-70 grammi.

    VastaKustuta
  3. Siin võib julgelt kasutada oma tunnetust. Jooki hakatakse tegema mingi mõtte peale. Mõte tuleb kogu joogitegemise ajal meeles hoida ja siis mõte ise hakkab looma juba tagajärge. Me oleme inimestena erinevad. See mis hetkel ühele sobib võib teisele sobimatu olla. Nii et kui tekib tunne, et peab miskit teistmoodi proovima, siis oleks mõistlik oma tunnetusest lähtuda. Võilille sordid on ju ka erinevad. Kasvutingimused on erinevad. See mis ühes kohas korjatud taimele on sobiv võib teises kohas korjatud taimele olla sobimatu.

    VastaKustuta
  4. Täna on neljas päev ja võib öelda ,et käärimine on vähesel määral tuntav. Ja maitsed on segunenud. Eile olid nagu mõru ja magus eraldi, siis nüüd on asunud nad ühinema. Maitsega on nüüd ka see lugu, et kuna ma soola ei söö mitu kuud juba, siis on maitsemeeles toimunud väga suured muutused. Nii et kes katsetamas, lähtugu oma maitsemeelest :)

    VastaKustuta
  5. Küsimus: kas kasutad ükoloogiliselt puhtaid rosinaid ja kust korjad võililled?

    VastaKustuta
  6. Rosinad olid küll öko vähemalt kirjade järgi. Aga võililled korjasin pargist. Kuna olen kohas kus võimalik et ma ei satugi niipea kuhugi metsalaadsesse kohta, siis tegin sellise otsuse. Enne seda võilille hoidsin veidi vees ka. Ja mõtlesin tugevalt ja palusin vett, et ta puhastaks võililled kui seal miskit peaks olemasolema. Rosinate hulga saab tajuda, kuidas sobib. Sarnastel retseptidel on rosinate asemel suhkur ja mõte selles, et läheks käärima. Käärimisprotsess ise on juba ka puhastav protsess. ( nagu ka hapnemine). Nii et pannes rosinaid rohkem, saab kiiremini käärimahakkamise, pannes vähem 50-70 grammi umbes 1,5 liitri vedeliku kohta, pole see protsess väga kiire. Täna on 6 päev ja võib öelda ,et õrnalt on tunda käärimist. Kui ma ei katsetaks hetkel, siis oleks see võilille kali juba otsas :) Aga nüüd on igapäeva kohta ettenähtud 1 klaas :)

    VastaKustuta
  7. Täna on siis 7 päev. Ja kurnasin joogi ära. Mõru ja magus maitse on taandunud ja asemele on tekkinud kääritatud hapu maitse. Selle taustal on tunda veel mõrjat ja magusat, kuid neid ei saa enam selliselt kogeda kui mõned päevad varem. On ikka üllatav kuidas mõru maitse lihtsalt kaob. Olen tulemusega väga rahul. Ja üldse kogu see rosinatega joogitegemine on kui Elu Kingitus. Võimalus mitte keeta ja mitte kasutada suhkrut ja teha seda jooki kõigest taimsest, mis söödav on, see on imeline. Kuna see kali sain nüüd otsa, tuleb minna uusi õisi ja lehti korjama.

    VastaKustuta