reede, 12. aprill 2013

Looduslikud taimed tärkamise järjekorras.


Enamik looduslikest toidutaimedest on ka ravimtaimed. Neid kasutada siis, kui nende järgi on vajadus. Ravimtaimed toidus, kui neid ei ole vaja, on kahjulikud.
3.1. Looduslikud salatitaimed aprillis:
- võilill, taim koos juurega (varakevadel), lehed, õienupud, õievarred, juured – maapirn, naat, hapendused;
- kopsurohi, ürt õitsemise alguses – kõrvits, porgand, kartuli-sibulahautis;
- naat, noored kortsus lehed – kõrvits, kartul, maapirn, sibul, banaan, hapendused.
3.2. Looduslikud salatitaimed mais:
- harilik kanakoole, lehed enne õitsemist, sest kui õied puhkevad, siis muutub taim mürgiseks – kaalikas;
- nurmenukk, lehed – maapirn, banaan, hapendused;
- kukerpuu, noored lehed – peet, punane peakapsas, kõrvits;
- humal, noored lehed – maapirn, kõrvits, hapendused;
- harilik kikkaputk, noored varred ja lehed – kaalikas, punane peakapsas;
- harilik heinputk, noored varred ja lehed – mustjuur, kaalikas;
- vaher, noored lehed – maapirn, banaan;
- roomav madar, noore taime ürt – kartul, maapirn, kõrvits, hapendused.
3.3. Looduslikud salatitaimed juunis:
- köömen, noored lehed – maapirn, banaan;
- hobukastan, õied – porgand;
- kuusk, kasvud – maapirn, kaalikas;
- raudrohi, ürt enne õitsemist – kartuli-sibulahautis, kõrvits, banaan;
- põdrakanep, noore taime ürt – kõrvits, banaan, punane peakapsas, nuikapsas;
- pärn, noored lehed – kõrvits, banaan, hapendused;
- takjas, juur – kõrvits, maapirn, punane peakapsas, nuikapsas, hapendused;
- hapuoblikas, noored lehed – peet, punane peakapsas;
- karulauk, lehed – kartul, kõrvits, mustjuur;
- jänesekapsas, noored lehed – peet, punane peakapsas;
- kirikakar (margareeta), noored lehed – maapirn, banaan, nuikapsas;
- aaskannike, noored taimed õitsemise algul – maapirn, mustjuur, hapendused;
- hiirekõrv, noored taimed enne õitsemist – kõrvits, maapirn, hapendused;
- näär, noored lehed enne õitsemist – peet, kõrvits;
- malts, noored taimed, vanematelt lehed – maapirn;
- merikapsas (Crambe maritima, Cruciferae), noored lehed enne õitsemist – maapirn;
- verev kukehari, noored lehed enne õitsemist – maapirn, porgand, kõrvits, hapendused;
- kurekellukas, noored lehed enne õitsemist – kõrvits;
- lutsern, noored lehed ja õienupud – kartul, maapirn, porgand, pastinaak;
- harilik portulak – kaalikas, punane peakapsas.
3.4. Sügisel:
- hernes, pärast saagi koristamist tärganud taimed – hernetoidu juurde, hommikueineks;
- põlduba, pärast saagi koristamist tärganud taimed – oatoidu juurde, hommikueineks;
- raudrohi, ädal;
- võilill, kogu taim.
Ussitanud hernestest osa idaneb, neid võib külvata varakevadel nii taimede kui ka herneste saamiseks. Need kõlbavad toiduks, aga ei kõlba seemneks. Samuti võime kasvatada söögiks põldoa taimi.
Üleminekuks tööstuslikult toidult loomulikule sobivad mõnede puude ja põõsaste lehed ning pungad, mis värskelt või kuivatatult suurendavad toidu väärtust.
3.5. Puude ja põõsaste lehed ja pungad:
- pärn, noored lehed värskelt (salatiks) – mustjuur;
lehed kuivatatult ( korjatakse juunis) – kartul;
- vaher, noored lehed värskelt (salatiks) – maapirn;
lehed kuivatatult (korjatakse juunis) – banaan;
- astelpaju, lehed kuivatatult (korjatakse juunis) – pähklid, seemned;
- must sõstar (metsik), pungad enne puhkemist, värskelt või kuivatatult maitsestamiseks – kartul, maapirn.
3.6. Värsked või kuivatatud looduslikud taimed mitmesugustele toitudele:
- kopsurohi, õitsemise algul – kartul sibulaga;
- naat, noored kortsus lehed – kartul sibulaga, maapirn sibulaga;
- humal, noored lehed – kaalikas, mustjuur;
- roomav madar, noor ürt – kartul majoraaniga, porgand pastinaagiga, kapsas;
- aaskannike, noored taimed – kartul varsselleriga;
- põdrakanep, noored taimed – maapirn raudrohuürdiga;
- verev iminõges, ürt (õitsemise algul) – peet majoraaniga;
- hundinui, risoom ja noored võrsed – maapirn muskaatpähkliga;
- malts, noored taimed, vanematelt lehed – maapirn iisopiga;
- harilik portulak – porgand;
- porgand, pealsed – põlduba majoraaniga;
- põlduba, lehed – põlduba piparrohuga.
3.7. Looduslikud taimed putrudele ja hapendamata taignatele:
- naat, noored kortsus lehed – tatar, riis
- roomav madar, noor ürt – rukis
- põldohakas, noored taimed – tritikale
- põdrakanep, noored taimed – oder
- lutsern, noored lehed ja õienupud – tatar
- valge ristik, õied – oder
- aasristik, õied – tritikale
- malts, noored taimed – tatar
- põdrakanep, juur sügisel (kuivatada, on tugeva maitsega, lasta 2 kuud seista, et tugev maitse kaoks, jahvatada jahuks) – põdrakanep ja tritikale vahekorras 1:5.
3.8. Lisandid teraviljatainastele
Toored, hoidistatud või kuivatatud marjad:
- mustikas – rukis
- pohl – tritikale
- lodjapuu, marjad – tritikale
- pihlakas, marjad või nende mahla pressjääk kuivatatult – tritikale
- määripihlakas, marjad või nende mahla pressjääk kuivatatult – riis, tritikale
- punane sõstar, mehu pressjääk kuivatatult – tritikale
- õun, mahla pressjääk – rukis, nisu, speltanisu, tritikale, oder.
Toiduvalmistamisel kasutada maitseaineid siis, kui organismil on selle järele vajadus või toit vajab maitsestamist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar