Leivaküpstamiseks sobiv rukkijahu on pandud veega hapnema. Tegin alguses üsna vedela sisu, et näha kui palju jahu paisub vees. Järgmine päev lisasin vett ja jahu. Vesi peab kindlasti olema suusoe. Kui kasutada külma vett, siis hapnemine aeglustub või lausa peatub. Ise lisasin kiirenduseks ka lusikatäie
kaerahelbekeefiri . Kui kiirendajat ei ole võtab asi rohkem aega. Valmis on siis kui maitse on selline, et tahaks proovida rohkem kui 1 suutäie :) Pildil olev jook on käinud 3,5 päeva. Eile õhtu lisasin veel jahu ja vett juurde. Õhtu enne jahulisamist võtsin ka ühe osa ära ja proovisin sellega jogurtit teha. Panin blendirsse mõned datlid ja külmutatud maasikaid. Lisasin ka sooja vett, kuna tahtsin sooja jooki saada. Jooki sai selline hulk, et üks osa nüüd seisis hommikuni. Ja hommiku oli jook tunduvalt parem kui eile õhtu. Tulemus on enda meelt rõõmustav. Mul on rukkiga mingi oma side ja ta on väga südamelähedane. Kui toortoidule üle läksin tekkis igatsus just rukkileiva, selle kõige tavalisema leiva, järele. Tegin tookord rukkiteradest ühe joogi ja see veidi leevendass sega igatsust. Nüüd siis olen leidnud enda jaoks joogi, mis võimaldab rukist tarbida ilma rukist kuumutamata. Kuna ma soola ei söö millegijuurde, siis maitsemeel eristab seda jooki kui soolast. Nagu selgub on Rukkis üsna palju naatriumi. Samuti 12 aminohapet, millest 5 on asendamatud. Vitamiinides on hulga Bgrupi vitamiine.
Toiteelemendid[7]
Toiteelement | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
Kaltsium (Ca) | 73,0 | mg |
Raud (Fe) | 2,83 | mg |
Magneesium (Mg) | 40,0 | mg |
Fosfor (P) | 125,0 | mg |
Kaalium (K) | 166,0 | mg |
Naatrium (Na) | 660,0 | mg |
Tsink (Zn) | 1,14 | mg |
Vask (Cu) | 0,19 | mg |
Mangaan (Mn) | 0,82 | mg |
Fluoriid (F) | 51,0 | μg |
Seleen (Se) | 30,9 | μg |
(1 g = 1000 mg; 1 mg = 1000 μg) |
Vitamiinid[7]
Vitamiin | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
C | 0,4 | mg |
B1 | 0,43 | mg |
B2 | 0,34 | mg |
B3 | 3,80 | mg |
B4 | 14,6 | mg |
B5 | 0,44 | mg |
B6 | 0,08 | mg |
E | 0,33 | mg |
Foolhape | 59,0 | μg |
K | 1,20 | μg |
Luteiin+ zeaxantiin | 54,0 | μg |
Aminohapped[7]
Aminohape | Väärtus 100 g kohta | Ühik |
Glutamiinhape | 2,60 | g |
Proliin | 0,91 | g |
Leutsiin | 0,58 | g |
Aspartaamhape | 0,44 | g |
Seriin | 0,42 | g |
Fenüülalaniin | 0,41 | g |
Valiin | 0,38 | g |
Arginiin | 0,32 | g |
Isoleutsiin | 0,32 | g |
Glütsiin | 0,30 | g |
Alaniin | 0,30 | g |
Treoniin | 0,26 | g |
Pikemalt wikipedia artikklis http://et.wikipedia.org/wiki/Rukis
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar